Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Η "ανάποδη" χώρα και ο ΜΠΛΕ Ολυμπιακός!

Αυτή η ιστορία με τις φανέλες έχει καταντήσει αηδία σε αυτή την ΑΝΑΠΟΔΗ χώρα.
Τώρα, αν κάποιος ρωτήσει γιατί γκρινιάζω και πει "γιατί ανάποδη χώρα;" θα του απαντήσω "φίλε, μάλλον δε ζεις σ' αυτή τη χώρα, για να μη την βλέπεις ανάποδη".
Ανάποδη σε όλα της. Χρειάζεται να εξηγηθεί; Μα, πρέπει να είμαστε ανάποδοι σ' αυτή τη χώρα; Σε όλα; Άραγε μας βγαίνει κατά λάθος ή το προσπαθούμε;

Ας θυμήσω μόνο ένα "ανάποδo" της Ελλαδίτσας μας. Είμαστε η μοναδική (μάλλον) χώρα που σε ένα κόμβο (μια κυκλική πλατεία) προτεραιότητα έχει αυτός που μπαίνει στον κύκλο κι όχι οι κινούμενοι σε αυτόν! Με αποτέλεσμα ο κόμβος (πλατεία) να μποτιλιάρει περισσότερο και κανείς τελικά να μην κινείται... Ο κάθε οδηγός που έχει συναίσθηση (όχι απλή γνώση) αυτού που λέω, καθώς και αντίληψη του πνεύματος των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ανάποδο! Ισχύει (λέει) η προτεραιότητα από δεξιά! Χα! Όλες, μα όλες, τουλάχιστον οι "έξυπνες" χώρες δίνουν προτεραιότητα στους κυκλικά στον κόμβο κινούμενους, ώστε να αδειάσει ο κόμβος και να μπουν σε αυτόν οι από τα στενά ερχόμενοι!
Λογικό; Λογικό!
Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα, σκεφτήκαμε πολύ και αποφασίσαμε το ανάποδο! Ε, είμαστε έξυπνοι, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

Τέρμα ο πρόλογος, πάμε τώρα στην ταμπακέρα. Η ταμπακέρα είναι η αλλαγή εμφάνισης σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα όταν τα χρώματα των εμφανίσεων των δύο ομάδων συμπίπτουν (λίγο ή πολύ) για τους γνωστούς και ευνόητους λόγους - και τι κάνουμε στην Ελλάδα εμείς οι... "έξυπνοι".

Πάλι πρωτοτυπούμε εδώ! Σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο;) αλλαγή εμφάνισης κάνει ο φιλοξενούμενος. Ο εντός έδρας αγωνιζόμενος ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ φανέλα. Είναι στο σπίτι του, είναι μπροστά στον κόσμο του, τα σύμβολα και εμβλήματά του, φοράει τη φανέλα του. Ο νοικοκύρης μπορεί να είναι και με τις παντόφλες βρε αδελφέ! Ο φιλοξενούμενος είναι αυτός που θα σεβαστεί το "ξένο σπίτι" και θα αλλάξει χρώματα.
Όοοοοοοοχι! Εμείς οι Έλληνες, με τη γνωστή "Ελληνική φιλοξενία" μας, το αλλάξαμε αυτό! Σε εμάς, ο νοικοκύρης είναι αυτός που αλλάζει, για να υποδεχτεί (σαν καλός τέτοιος) τον φιλοξενούμενο!
Όοοοοοοοχι! Σιγά μην κάνουμε ό,τι και οι άλλοι!
Όοοοοοοοχι! Σιγά μην δεν κάνουμε το δικό μας, το "ανάποδό" μας. Εμείς εδώ αλλάζουμε σαν νοικοκύρηδες. Με αποτέλεσμα; Για γέλια (ή κλάματα;) τελικά.

Ας γίνω πιο συγκεκριμένος και ας φέρω το θέμα εκεί που το πάω.... (στον Ολυμπιακό...). Αποτέλεσμα, όταν παίζουμε εντός και φιλοξενούμε ομόχρωμους να βάζουμε τα... μαύρα μας ή τα ασημί μας (στην καλύτερη περίπτωση, λευκά, ολόλευκα, πράγμα όμως σπάνιο). Παίζουμε στην Ευρώπη; Επειδή εκεί ισχύει ο αντίστροφος (κανονικός κανόνας) και εκεί πρέπει Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ να αλλάξει φανέλλα, πάλι εμείς αποχωριζόμαστε την ερυθρόλευκη και βάζουμε πάλι πλερέζες... (εεε, μαύρα ήθελα να πω)! Δηλαδή, είτε έτσι είτε αλλοιώς, εμείς... στα μαύρα! (γκρι, ασημί, ό,τι αηδία θέλετε!).

Αφορμή για αυτή τη γκρίνια μου έδωσε η σημερινή (αστεία) ιστορία με τις φανέλες στον αγώνα Ολυμπιακού εναντίον Ολυμπιακού (Βόλου). Που τυχαίνει (σαν Ολυμπιακοί) και οι δύο να φοράνε ερυθρόλευκα. Τι συνέβη;
Ε, απλά, σήμερα ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ενταντίον ΚΑΝΕΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ!!! Γιατί απλά καταφέραμε (ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ, για να είμαι πιο συγκεκριμένος) να παίζουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ (!!!) χωρίς τη φανέλα τους!
Τι παπαριά ήταν αυτή πάλι; Τι μαλακία δούλεψε; Τι ιδέα τρελή; Τι ασυννενοησία(;) τεράστια; Τι συνέβη; Ας μας πει κάποιος!
Αλλάζει που αλλάζει φανέλα ο φιλοξενούμενος (κακώς, αλλά έστω, έτσι το έχουμε εμείς εντώ στο Ελάντα). Άλλαξε φανέλα ο Ολυμπιακός. Είχαν ανακοινώσει από μέρες ότι θα αγωνιστεί με μπλε ("θαλασσιά") εμφάνιση. ΟΚ. Δεκτό. Ο... άλλος Ολυμπιακός, γιατί άλλαξε κι αυτός; Γιατί έπαιξε τελικά με ΑΣΠΡΑ; Αφού θα αλλάζαμε εμείς έτσι κι αλλοιώς (κακώς, αλλά έτσι το έχουμε εντώ στο Ελάντα!). Εκείνος γιατί έπρεπε να αλλάξει; Μήπως νόμιζε ότι έπαιζε στο Champions League, και άφησαν τις ερυθρόλευκες στο Βόλο και ήρθαν με τις λευκές;

Μετρήστε μαλακίες μέχρι τώρα:
Μαλακία #1: Στην Ελλάδα αλλάζει φανέλα ο νοικοκύρης κι όχι ο φιλοξενούμενος!
Μαλακία #2: Στον Ολυμπιακό (έχουμε παράδοση) δεν βάζουμε μία ολοκόκκινη ή μία ολόλευκη σαν δεύτερη εμφάνιση (μια άλλη πικραμένη ιστορία που έχουμε γράψει πολλές φορές γι αυτό - ας μη τα ξαναλέμε) αλλά μαύρη, ασημί, γκρι κλπ.
Μαλακία #3: Δεν βάζουμε τα μαύρα ή ασημί μας, αλλά μία άλλη, "έκτακτη" φανέλα, μία μπλε (όπως τότε που παίξαμε με τον Άγιαξ και βάλαμε εκείνη την αστεία την ασπρο-μπλε της ΦΙΑΤ η οποία όμως τελικά βγήκε και γούρικη και έγινε και ιστορική!)
Μαλακία #4: Αφού γίναμε Εθνικός Πειραιά, Ατρόμητος, Ηρακλής ή ό,τι άλλο θέλετε, ΞΕΧΑΣΑΜΕ να πούμε στους Βολιώτες "παιδιά, θα αλλάξουμε εμείς φανέλα, εσείς μην αλλάξετε, δεν χρειάζεται, ελάτε κανονικά"!)
Μαλακία #5: Οι Βολιώτες φέρανε τα άσπρα τους!!! Τα φέρανε από μόνοι τους; Γιατί; Αφού ξέρουν ότι (στην Ελλάδα) ΕΜΕΙΣ (οι φιλοξενούμενοι) θα αλλάζαμε φανέλα. Τα φέρανε επειδή δεν τους το είπαμε ότι θα αλλάζαμε (το ξεχάσαμε;). Μα το ξέρουν. Είναι κανόνας. Έπρεπε να τους το πούμε; Τα φέρανε για να μην αλλάξουμε εμείς; Μας το είπαν; Και γιατί τότε αλλάξαμε; Δεν μας το είπαν; Γιατί άλλαξαν χωρίς να μας το πουν; ΚΑΜΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ!!!
Μαλακία #6: Αφού φέρανε που φέρανε οι Βολιώτες τα άσπρα (για οποιοδήποτε από τους παραπάνω λόγους, ασυνεννοησία, αμέλεια, παρεξήγηση κλπ κλπ...), ΕΜΕΙΣ γιατί επιμέναμε να φορέσουμε ντε και καλά τα μπλε; Για να μην πάνε στράφι τα λεφτά; "Τις ράψαμε που τις ράψαμε, να μη τις βάλουμε;" ένα τέτοιο πράγμα ας πούμε; ΚΑΜΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ!!! Αν βρείτε εσείς έστω και μία σταγόνα λογικής σε όλο αυτό το μπάχαλο πείτε μου κι εμένα να ξεμπερδευτώ.

Για να τελειώνω. Δεν έχω ταμπού με τα άλλα χρώματα. Μια χαρά όμορφο θαλασσί ήταν η φανέλα "μας" (τρόπος του λέγειν το "μας"). Αλλά, ρε γαμώτο, μέσα από τόσες επιλογές δεν καταλαβαίνω γιατί να πάμε σε μία νέα επιλογή. Χωρίς λόγο.

Ας τα ξαναπούμε, εν συντομία:
Τα χρώματα του Ολυμπιακού είναι δύο: το κόκκινο και το λευκό. Οι συνδυασμοί είναι τουλάχιστον τρείς. Το (κλασικό, ιστορικό, τιμημένο, "κανονικό") ριγέ ερυθρόλευκο, το σκέτο κόκκινο, και το σκέτο άσπρο. (Και λέω "τουλάχιστον" γιατί μπορείς να κάνεις και άλλα "παιχνίδια" με διαφορετικά χρώματα σε σορτσάκι και κάλτσες, και τα ανάποδο κλπ κλπ, οι τελικοί συνδυασμοί είναι πολλοί...).
Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να χρησιμοποιείς τέταρτη επιλογή! ΚΑΝΕΝΑΣ!
Το έχουμε δει χιλιάδες φορές να γίνεται και στην Ευρώπη. Ομάδες που κανονικά έχουν κόκκινο στα χρώματά τους, όταν συμπίπτουν φορούν ή σκέτα λευκά ή σκέτα κόκκινα. Το παιχνίδι διεξάγεται μια χαρά και ο διαιτητής δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αν φορούν άλλα χρώματα πολλές φορές, είναι για λόγους αλλαγής ή μάρκετινγκ!
Ααααα! Είπα την επικίνδυνη λέξη:
"Marketing".
Ε, λοιπόν, δεν θέλουμε κανένα marketing να μας βάζει να φοράμε χρυσά, ασημένια, γκρι, λουλακί, λαμέ και άλλα φλούφλικα... Θέλουμε ΑΣΠΡΟ και ΚΟΚΚΙΝΟ. Και μόνο!

Πάμε στον επίλογο. Έγινε που έγινε η (κακή) επιλογή-ιδέα του θαλασσί! Άντε να το δεχτούμε. Τι αγώνα παρακολουθήσαμε τελικά; Εγώ είδα Κροατία-Σερβία. Ή Εκουαδόρ-Παραγουάη. Εσείς είδατε "Ολυμπιακός vs Ολυμπιακός"; Ή έστω (μη ζητάω και πολλά) είδατε, έστω και έναν Ολυμπιακό στο γήπεδο;

Ε, λοιπόν, σήμερα δεν έγινε αγώνας Ολυμπιακός εναντίον Ολυμπιακού. Έγινε κάτι άλλο! Καλά τα καταφέραν! Μπράβο τους! Αίσχος!

Τελικά, θα μας τρελλάνουν εντελώς;! Ω, ω, Ελάντα μου!

Y.Γ. Κύριοι, υπεύθυνοι, κανονίστε: Την άλλη φορά (στον επόμενο γύρο, στο Βόλο, ας πούμε) στο παιχνίδι Ολυμπ.Βόλου - Ολυμπιακός, να φοράει ο ένας πράσινα και ο άλλος κίτρινα! Έτσι, για να... ξεχωρίζουν! Και για να σπάσετε κάθε ρεκόρ.... λαλακίας!