Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

15.9.09 - Timour... telos!

Και σήμερα το μεσημέρι... έγινε αυτό που οι περισσότεροι προέβλεπαν για μετά τον αγώνα με την Αλκμάαρ! Ο Τιμούρ Κετσπάγια κυριολεκτικά ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΕ από τη θέση του προπονητή του Ολυμπιακού, και τη θέση του (τουλάχιστον προσωρινά), ως υπηρεσιακός προπονητής, κλήθηκε να αναλάβει και ανέλαβε ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς (με βοηθό τον Νινιάδη).

Aς δούμε λίγο τις ευθύνες γύρω από όλη αυτή τη θλιβερή και ζημιογόνα ιστορία και ας κάνουμε μερικά σχόλια...

KAYTEΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (& ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)

1. Έπρεπε να απομακρυνθεί ο Κετσπάγια από τη θέση του προπονητή και γιατί;
- Ναι, γιατί ασχέτως από το αν την άξιζε ή όχι, η ομάδα είχε πάρει "στραβό" δρόμο, και αν περιμέναμε κι άλλο, ίσως αργότερα η ζημιά να ήταν μεγαλύτερη.

2. Ευθύνεται ο Κετσπάγια για τα χάλια της ομάδας την τελευταία περίοδο;
- Ναι, αλλά όχι μόνο αυτός, και δεν είχε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

3. Ποιος άλλος ευθύνεται;
- Φταίνε και οι παίκτες. Ειδικά αν δεχτούμε αληθινό το πολύ αληθοφανές σενάριο που τους θέλει να έκαναν όλα αυτά τόσο καιρό για να "φάνε" τον Τιμούρ, γιατί τους "έτρεχε" πολύ, ή γιατί "τους μίλαγε άσχημα" ή γιατί "οι βεντέτες δεν σηκώνουν πολύ πειθαρχία" κλπ κλπ. Αλλά και αυτό να μη συμβαίνει, γιατί δεν "σκίζονται" για να αποδείξουν ότι αξίζουν τα "χοντρά" λεφτά που παίρνουν, και να επιδείξουν τον στοιχειώδη επαγγελματισμό, και αν μη τι άλλο, να δείξουν λίγο ποδοσφαιρικό εγωισμό (δεν επιτρέπεται να σε "παίζουν" ομαδούλες μέσα στο σπίτι σου και να μη σου καίγεται καρφάκι...).
- Φταίει και ο Προεδράκος μας - έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Με τα συνεχή λάθη του, τις ξεροκεφαλιές τους, τους λάθος συμβούλους ή/και συμβουλές που ακούει, τις λάθος αποφάσεις, τους εγωϊσμούς του κλπ. Γιατί επιμένει εδώ και χρόνια να επιδεικνύει το "εγώ είμαι Πρόεδρος, εγώ κάνω κουμάντο" και να πεισμώνει σε περιπτώσεις που έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και ευελιξία. Παραδείγματα πολλά. Η αδιαλλαξία άρχισε από την περίπτωση Γιαννακόπουλου (δεν τα βρήκαν για 50 "ψωροχιλιάρικα"), έπειτα οι συνεχείς αλλαγές προπονητών και η αποπομπή τους για σοβαρό ή μη λόγο (Ντούσάν, Λεμονής, Σόλιντ), η έλειψη πραγματικής πίστωσης χρόνου και υπομονής να αφήσει τον/τους προπονητές να δουλέψουν, η παρεμβατικότητά του, η σκληρότητα σε περιπτώσεις όπως του Λούα-Λούα (που παρακάλαγε γονατιστός να "συγχωρεθεί" για το μικροπαράπτωμά του και να επιστρέψει και να προσφέρει - κι άντε ξανά να βρεις άλλο Λούα-Λούα, ειδικά σήμερα που πονάμε σε αυτή τη θέση), το "πήρα απόφαση, δεν αλλάζω γνώμη" απέναντι στον Βαλβέρδε κλπ κλπ. Φταίει επειδή κάνει πειράματα εδώ και χρόνια. Επειδή δεν έδωσε ΜΙΑ ΦΟΡΑ χοντρά λεφτά για καλό προπονητή (ανώτερου επιπέδου και από Σόλιντ και από Βαλβέρδε) για να επενδύσει πάνω του και να τον αφήσει να χτίσει ομάδα. Φταίει επειδή έστω και τον Σόλιντ (καλός ή μέτριος, δεν έχει σημασία) δεν τον άφησε να δουλέψει. Φταίει γιατί έδιωξε και τον Λεμονή (που μόλις έχει πάρει double και έχει κάνει την καλύτερη Ευρωπαϊκή πορεία μέχρι σήεμερα!). Φταίει γιατί έδιωξε και τον Βαλβέρδε (που δεν τον θέλαμε, που άργησε να μας πείσει, αλλά που στο τέλος τον γουστάραμε και είδαμε ότι έκανε δουλειά και θα έκανε και περισσότερη - κι αυτόν επίσης τη στιγμή που σου έχει πάρει double!). Φταίει γιατί τον αντικαθιστά με τον... Κετσπάγια! Που απλά, μας νίκησε με την Ανόρθωση! Ωραίο κριτήριο. Ή δεν ήταν αυτός ο λόγος; Ακούμε ότι ο Κετσπάγια ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ! Ήταν όρος (λέει) στο συμβόλαιό του. Τώρα καταλάβαμε γιατί τον πήρε ο Κόκκαλης. Γιατί θα του στοίχιζε και λίγα η εργασία του και μηδέν η απόλυσή του! Ωραία κριτήρια! Φταίει γιατί αλλάζει προπονητές με χειρότερους! Φταίει γιατί πάει να διορθώσει λάθη του με άλλα μεγαλύτερα. Φταίει ίσως γιατί (τελικά) έχει κουραστεί και το δείχνει. Όμως δεν είναι ντροπή να πει "κουράστηκα, φεύγω" (αλλά πρέπει να δώσει και το μαγαζί-γωνία σε καλή τιμή, όχι όσο-όσο...)
- Φταίει και η Θύρα 7 γιατί επηρεάζει άσχημα τον Πρόεδρο. Και τις περισσότερες φορές έχει δίκιο. Αλλά όχι πάντα (ας μη θυμηθούμε παλιότερες ιστορίες και ατέλειωτα άρθρα όπου είχαμε αναλύσει τις ευθύνες της, τις δικές της "ξεροκεφαλιές", τις "ιδιαίτερες αδυναμίες", τις καθόλου αντικειμενικές και δίκαιες στάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και τους λάθος χειρισμούς της). Φταίει γιατί κι αυτή δεν περιμένει.
- Όπως ΦΤΑΙΜΕ και ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, που έχουμε μάθει να τα θέλουμε όλα, και δεν είμαστε διατεθιμένοι ούτε κάτι να θυσιάσουμε, ούτε να διανοηθούμε ότι θα χάσουμε τα κεκτημένα (double), ούτε είμαστε διατεθιμένοι και υπομονετικοί να περιμένουμε...

Τώρα... άντε να δούμε τι θα κάνουμε τώρα. Κι αν η Ευρώπη είναι χαμένη (για πολλούς από την κλήρωση, για άλλους θα χανόταν στον α' ή β' γύρο... τι σημασία έχει;) μένει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο - που έχουμε μάθει κάθε χρονιά να απαιτούμε! Αυτά θα τα έχουμε φέτος; Και δεν μιλώ για τους λίγους βαθμούς που έχουμε χάσει ή θα χάσουμε στις επόμενες αγωνιστικές. Αυτoί (αν κατ' ευχήν αλλάξει το κλίμα) "καλύπτονται" εύκολα - ακόμη είναι πολύ νωρίς! Μιλώ για το κλίμα αυτό καθαυτό! Θα αλλάξει; Θα "ισιώσουν" οι παίκτες; Θα "πάρει στροφές" το τρένο; Θα κλείσει στόματα και να κερδίσει το χαμένο έδαφος; Με τον Μπάντοβιτς ή όποιον άλλον, θα καταλάβουν ότι είναι παίκτες του Ολυμπιακού; Και ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το απόλυτο;

Και κάτι τελευταίο: Είτε υπήρχε οργανωμένο σχέδιο "φθοράς" του Κετσπάγια είτε όχι, είναι σίγουρο ότι τα αποδυτήρια θέλουν... "στρώσιμο". Πρέπει κάποιοι να μπουν στη θέση τους, να τους κοπούν οι "ντιβισμοί" και οι "βεντετισμοί". Όποια κι αν είναι η αξία τους, όποιο νούμερο κι αν έχει η φανέλα τους. Πάνω από όλα η ομάδα!
Κι αν αποδειχτεί ότι τελικά όντως υπήρχε σχέδιο, δεν θα πρέπει οι ιθύνοντες που το σχεδίασαν και το εκτέλεσαν να βρεθούν και να τιμωρηθούν; Και για παραδειγματισμό των άλλων; Δεν μπορεί κανένας παίκτης και καμία ομάδα (φατρία) παικτών να κάνει "πραξικόπημα" όταν δεν της γουστάρει ο προπονητής και να τον "αποκεφαλίζουν"! Κάποιος πρέπει να τους κόψει το θάρρος, να κόψει κώλους, να κόψει το βήχα, να τραβήξει αυτιά. Και αυτός είναι μόνο ο Πρόεδρος.
Μπορεί γενικά κάποιος πρόεδρος να κάνει τέτοιου είδους εκκαθάριση αποδυτηρίων;
Μπορεί ο δικός μας ειδικότερα;
Τουλάχιστον, αυτό το ξεκαθάρισμα των αποδυτηρίων και το ξερίζωμα των παρέων και των παροικιών (θυμήθηκα τώρα την άλλη "ιστορική" παροικία: Τζιοβάνι, Ριβάλντο, Καστίγιο) ας είναι το τελευταίο καλό που θα κάνει ο Κόκκαλης πριν αφήσει το Θρύλο στον επόμενο!

Pasalimanius, 15.9.2009

Υ.Γ. Και κάτι αξιοπερίεργο: Ψάχνοντας το βιογραφικό του Μπάντοβιτς και του Κετσπάγια, σήμερα το απόγευμα, ελάχιστες ώρες μετά την είδηση και την αλλαγή προπονητή, διαπιστώσαμε ότι η Wikipedia, στο άρθρο της για τον Κετσπάγια:
είχε ΠΡΟΛΑΒΕΙ και είχε ενημερώσει, στο τέλος του κειμένου της, ότι ο Τιμούρ "κόπηκε" σήμερα μετά από "δυσαρέσκεια" των οπαδών!!! Τρομερή ταχύτητα στην ενημέρωση και τρομερή ακρίβεια!!!